חלוקת רכוש
חלוקת רכוש אצל עורך דין צבי אמיתי
חיים משותפים מניבים גם רכוש משותף. בהתאם גירושין מחייבים הסכם שכולל התייחסות לסוגיית החלוקה של כל הנכסים של בני הזוג ובפרט אלה שהצטברו במהלך חיי הנישואין. חלוקת רכוש עלולה להפוך מקור לסכסוך קשה. מצב נוסף שחשוב להיזהר ממנו בהקשר של חלוקת הרכוש הוא חוסר ידיעה לגבי כלל הנכסים הקיימים ברשות בן/בת הזוג. עו"ד צבי אמיתי הוא מומחה לדיני משפחה עם ניסיון ספציפי רחב היקף בכל הנוגע לרכוש משותף, הברחת רכוש, נכסים עתידיים (למשל אופציות שמועד מימושן קרוב), קניין רוחני ועוד.
חלוקת רכוש במקרה של גירושין – כללים מקובלים
- איזון משאבים – הכלל הבסיסי לגבי חלוקת הרכוש של בני זוג שבוחרים להיפרד הוא איזון משאבים. כלל זה נקבע בחוק יחסי ממון משנת 1973, ולפיו נכסים מחולקים שווה בשווה. הכלל חל על דירת מגורים, כלי רכב, הכספים בחשבונות הבנק וגם בחסכונות מסוגים שונים ואפילו מוניטין עסקי.
- נכסים שלא מתבצע לגביהם איזון משאבים – על נכסים שהיו שייכים לבני הזוג עוד לפני הנישואין לא תמיד חל כלל איזון המשאבים, וכך גם על נכסים שאחד מבני הזוג קיבל בירושה או במתנה גם אחרי הנישואין. יחד עם זאת יש גם מצבים שבהם ניתן להחיל את כלל החלוקה השווה גם על נכסים שלכאורה שייכים רק לאחד מבני הזוג.
- חיסכון פנסיוני – חלוקת החסכונות הפנסיוניים היא מהלך מורכב: הכספים בקרן הפנסיה שהם תוצאה של הפקדות במהלך חיי הנישואין נחשבים לרכוש משותף, ואילו הכספים שהם תוצאה של הפקדות קודמות (בתוספת התשואה על אותן הפקדות) אינם רכוש משותף.
התייחסות מעמיקה לכל הנכסים, לרבות אלה הסמויים מהעין
סוגיה נוספת, רגישה במיוחד לגבי חלוקת רכוש, היא ניסיונות להסתיר חלק מהנכסים. בנוסף ישנם מצבים שבהם חוסר ידיעה מוביל לוויתור מצד אחד מבני הזוג על זכויות המגיעות לו מכוח החוק. בהתאם מומלץ תמיד לפנות אל עורך דין מיומן על-מנת להתייעץ איתו ולהבין איך לקבל את כל הרכוש המגיע לכם בעקבות הגירושין. עו"ד צבי אמיתי מספק שירות זה מתוך תחושת מחויבות אמיתית לכל לקוח ולקוחה, יושרה מלאה וניסיון רחב היקף שמבטיח שאף נכס ואף זכות לא יתפספסו.
כאשר בני הזוג החליטו כי חיי הנישואין הגיעו לקיצם, הרי שחלוקת הרכוש , איזון משאבים ופירוק שיתוף, הינם החלקים משמעותיים בהליך הגירושין ויכולים והיו בעלי משמעות כלכלית כבדה על עתידם הכלכלי של הזוג.
חלוקת הרכוש ואיזון המשאבים ברכוש המשותף יפעל ויחולק בהתאם לחוק יחסי ממון (במידה ואין בין הצדדים הסכם ממון) כאשר מדובר ברכוש המשותף שנצבר מיום הנישואין ו/או מיום בו היו הצדדים ידועים בציבור כבני זוג ועד למועד הקרע שנוצר בין הצדדים.
הנכסים יכולים והיו סטנדרטים כגון דירה, חשבונות הבנק, חסכונות וכו’, ומאידך הנכסים יכולים והיו שאינם סטנדרטים כגון זכויות סוציאליות, פנסיות, קופות גמל והשתלמות, פיצויים, עסקים, ירושות ומתנות.
כאשר לאחד מבני הזוג נכס יקר ומניב או ירושות וכדומה, הרי שיכול ויהיה זכאי בן או בת הזוג לחלוקה שווה עם הצד השני והכל בכפוף כאמור במידה ואין בין בני הזוג הסכם ממון הקובע כיצד תחול חלוקת הרכוש בעת פרידה, אחרת, הסכם הממון יהיה הוא זה הקובע בשונה לקבוע בחוק יחסי ממון.
נושא חלוקת הרכוש הנו נושא שאינו פשוט ולעיתים קרובות אף מורכב ביותר, מאחר ולעיתים גם נכסים ירושות מתנות וכד’ שנצברו קודם לנישואין יכולים ויחשבו כרכוש משותף והיכללו ברכוש המשותף . מה גם אף לגבי עסקים שנצברו במהלך הנישואין יכולים וחלוקתם היו מורכבים.
דוגמא לכך, בדירה של אחד מהצדדים שנרכשה קודם הנישואין ושני הצדדים יחדיו השקיעו בנכס ושניהם שילמו עליו את המשכנתא יכול וביהמ”ש יחייב את הצדדים בחלוקה שווה.
לסיכום, הרי שבמקרים שכאלו זקוקים שני הצדדים לעו”ד הבקיא בנושאים אלו כדי שידע לשמר את זכויותיו של כל אחד מי מהצדדים.
עורך דין צבי אמיתי , הינו עו”ד המתמחה בדיני משפחה שצבר ניסיון רב בכל הקשור להליכי הגירושין חלוקת הרכוש ואיזון המשאבים וכל שאר הדברים הקשורים לעניין הגירושין . וחותר ללא פשרות לשמירת מלא זכויותיו של הלקוח.